Koester jouw ADHD’erschap als ondernemer!

Gastblog van Raimon Schaap

Vaak zie ik op social media posts voorbij komen over de voor- en nadelen van ADHD. Leuk, denk ik dan, weer iemand die op gaat sommen hoe ons brein werkt en hoe andere mensen daar mee om moeten gaan. Het begint altijd met iets positiefs: die onuitputtelijke bron van energie… Daarna komen de mindere punten, zoals het gebrek aan concentratie, het vele praten en het non stop tikken met je pen op tafel. Tot slot wordt er afgesloten met een mooie boodschap en wordt het door duizenden mensen gedeeld.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat je op twee manieren naar ADHD kunt kijken. Je kan het zien als een stoornis waar andere mensen rekening mee moeten houden, of je ziet het als jouw kracht om anders te zijn dan anderen. Dat laatste is iets wat in mijn ogen erg belangrijk is, zeker voor ondernemers. ADHD’ers kunnen niet tegen onrecht en zien iedereen als een gelijkwaardig persoon. Prettige wedstrijd als jij in een grote hiërarchische organisatie werkt en je baas net iets te informeel aanspreekt. Dat wordt helaas vaak niet gewaardeerd. Veel ondernemers met ADHD kiezen er daarom voor om voor zichzelf te beginnen. Eigen baas, eigen keuzes en eigen structuur (geen structuur ;-p).

Graag neem ik jullie mee in hoe ik tegen ADHD aankijk, gericht op het ondernemerschap.

Succesvolle ondernemers

Ondernemers zijn vaak energieke creatieve mensen die het verschil willen maken in de wereld. Dit begint allemaal met een goed idee en door hard werken en veel vallen en opstaan, wordt dit vaak een eigen bedrijf. Er zijn best veel succesvolle ondernemers met ADHD. Justin Timberlake, Paul de Leeuw, Jochem Myer, Richard Branson, Will Smit, Linda de Mol… om maar eens wat bekende namen te noemen. Wat maakt dat deze ondernemers het gemaakt hebben, en niet ondanks maar dankzij hun ADHD? Daar zijn een heleboel redenen voor, ik noem er 3:

1. Tomeloze energie

Tuurlijk helpt het mee dat je met 4 uur slaap met een lach op je gezicht opstaat en er weer vol tegenaan kan (dat geldt voor mij dan 😉). Ondernemen is hard werken, dus die eindeloze bak energie helpt zeker mee in het ondernemerschap.

2. Hart op de tong

ADHD-ondernemers zijn recht voor zijn raap. Maken geen onderscheid tussen functies, rangen en standen. Ze zeggen wat ze denken en doen wat ze zeggen. Hebben het hart op de tong, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. What you see is what you get!

3. Grenzeloze creativiteit

ADHD’ers zijn grenzeloos als het gaat om creativiteit. Kunnen eindeloos out of the box denken. Hun hoofd is altijd aan het werk, waardoor ze vol ideeën zitten en overal een oplossing voor hebben. Ook dit is een eigenschap die goed uitpakt voor ondernemers.

Zeggen wat je denkt en doen wat je zegt

ADHD’ers zijn energiek, duidelijk en creatief. Puur in hun reactie: zeggen wat je denkt en doen wat je zegt! Bij ondernemers zorgt dit ervoor dat sommige mensen afhaken bij jouw verhaal, maar ook dat de juiste mensen aanhaken. Mensen die geïnspireerd zijn door jouw verhaal, niet alleen omdat het een goed verhaal is, maar omdat het echt is en jij vertelt vanuit je hart. Jij bent de drijfveer achter je bedrijf en zonder jou zou het idee niet werken.

Profileren vanuit karakter

Zet dus die negatieve denkbeelden om naar iets positiefs. Zie ADHD niet als iets waar mensen mee om moeten leren gaan, maar gebruik die creativiteit, eerlijkheid, openheid, loyaliteit en die onuitputtelijke bron van energie om je onderscheidend te profileren van andere ondernemers. Oftewel: profileer jezelf vanuit jouw unieke karakter en koester jouw ADHD’erschap!

Meer weten over Profileren vanuit Karakter?

Lees dan het boek van Sonja Schaap of plan een koffiedate!

Raimon Schaap
(ja… de zoon van 😊)

Laat een reactie achter