Groeistuipen als ondernemer… het is net een zwangerscha(a)p!

Begin dit jaar besloot ik dat ik zaken anders wilde aanpakken in mijn bedrijf. Dat ik verder wilde professionaliseren … mijn aanbod wilde uitbreiden… processen beter wilde borgen. Nu – zo’n negen maanden later – heb ik het gevoel dat ik een enorme bevalling achter de rug heb. Vorige week ging mijn nieuwe website de lucht in, dat was best een behoorlijke perswee kan ik je vertellen. Maar het leverde ook iets moois op: structuur in mijn bedrijf, een helder aanbod en het allerbelangrijkste: rust in mijn hoofd.

Misschien herken jij die struggle: je wilt groeien, je wilt verder professionaliseren, meer structuur en overzicht in je bedrijf. Maar hoe pak je dat nu aan? Wat komt daar allemaal bij kijken? In mijn blog deel ik graag 5 ondernemerslessen met je, een stuk bewustwording na 9 maanden zakelijke zwangerschap 😉.

Ondernemersles 1 – Zorg voor een schaalbaar bedrijf

Groeien met je bedrijf is goed en klinkt heel positief, maar zoals gezegd brengt dat ook de nodige groeistuipen met zich mee. Het is fantastisch als je je omzet ziet stijgen, maar als je kosten net zo hard meestijgen omdat je door het vele werk meer ondersteuning nodig hebt, levert dat natuurlijk niet het gewenste resultaat op. Zorg er dus voor dat je bedrijf schaalbaar is of wordt, zodat je meer klanten tegelijk kunt helpen.

Ondernemersles 2 – Zorg voor een sterk team

Je bent zo sterk als je zwakste schakel, zeggen ze weleens. Ik heb in de praktijk ervaren dat dit helaas klopt. Om te kunnen groeien met je bedrijf, heb je een sterk team nodig. Een team dat werkt IN je bedrijf (voor je klant, declarabel) en een team dat werkt AAN je bedrijf (voor jou, niet declarabel). Beide zijn nodig om te groeien, als ondernemer en met je bedrijf. Zorg dus voor een sterk team met de juiste competenties.

Ondernemersles 3 – Vertrouw altijd op je eigen gevoel

Als er iemand is die graag van anderen leert, ben ik het wel. Maar ik vind het wel belangrijk om een vertaalslag te maken naar wat bij mij past en voor mij werkt. Iedere ondernemer is anders, dus je kunt niet zomaar dingen 1-op-1 kopiëren van andere succesvolle ondernemers. Als je vindt dat iemand iets heel goed doet, maar het past niet bij jou, doe het dan ook niet. Dan gaat het namelijk ook niet werken voor jou. Vertrouw altijd op je eigen gevoel daarin.

Ondernemersles 4 – Zorg voor voldoende (zelf)reflectie

Als ondernemer heb je last van blinde vlekken. Voor jou is alles logisch, jij bent de expert. Maar dat zorgt er ook vaak voor dat je met een subjectieve blik naar dingen kijkt en dat is niet altijd goed. Een gezonde dosis zelfreflectie is superbelangrijk als ondernemer. Zorg dus dat je een aantal sparringpartners om je heen formeert, bij wie je belangrijke zaken tegen het licht kunt houden en waarmee je regelmatig spiegelt over je bedrijf.

Ondernemersles 5 – Blijf altijd in ontwikkeling

Je bent nooit klaar als ondernemer. De wereld verandert, jij verandert, je klanten veranderen… Blijf altijd evalueren wat wel en niet werkt – zowel voor je klant als voor jou – zodat je bij kunt sturen. Ieder jaar maak je opnieuw keuzes wat je anders gaat doen. Omdat je wilt groeien, of juist minder wil doen, doordat je een andere weg in wilt slaan, of juist dezelfde weg anders wilt bewandelen of omdat je andere klanten wilt, of juist bestaande klanten beter wilt helpen. Zorg dat je altijd in ontwikkeling blijft en zorg voor mensen om je heen die je hierin stimuleren.

Structuur in je communicatie

Bij alle ondernemerslessen die ik in de afgelopen maanden gehad heb, concludeerde ik keer op keer dat communicatie daar een belangrijke rol in speelde. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Structuur in je communicatie zorgt voor rust in je hoofd en in je bedrijf en uiteindelijk ook voor meer klanten. Dat ervaar ik steeds weer en ik deel dat ook graag met ondernemers.

Ik vertel je graag hoe communicatie ook jouw bedrijf naar een hoger plan kan tillen. Dat doe ik regelmatig tijdens mijn introductieworkshops. Misschien vind je het leuk om hier een keer bij te zijn. Een hele ochtend waardevolle kennis en inspiratie, waardoor jij stappen kunt zetten met jouw bedrijf.

Wil je graag een keer een bak koffie drinken samen? Dan kan dat natuurlijk! Ga in ieder geval aan de slag met de communicatie-uitdagingen voor jouw bedrijf, zodat je kunt groeien!

Laat een reactie achter